Eelt 

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook zo'n beschermlaag bijv. op de bal en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: 'drukpunten'.
Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt. Dit eelt kan door de pedicure worden terug gebracht tot de normale dikte.

Heeft u last van overmatig eelt dan wordt u geadviseerd een pedicure te bezoeken. Deze zorgt niet alleen voor het eenvoudig verwijderen van overtollig eelt, waardoor u weer op 'wolken' loopt, maar die kan ook de oorzaken daarvan bepalen en eventueel advies geven.

________________________________________________________________________________________________________________

Kloven

Droge kloven aan de hiel.
Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan bloeden en zelfs ontsteken. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.

Vochtige kloven tussen of onder de tenen.
Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Dit kan verholpen worden met speciale voetschimmeltictuur en daarbij is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden.

Wat doet de pedicure om genezing te bevorderen.
Bij droge kloven  wordt zoveel mogelijk overtollig eelt verwijderd, met name de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie zal de schimmel bestreden moeten worden, in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.

De pedicure geeft u advies om de huid intensief te verzorgen met een (kloven) crème. Deze zorgt ervoor dat de huid niet meer uitdroogt en dus minder makkelijk kan scheuren.