Reuma en voeten

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat, die niet veroorzaakt worden door een ongeval, overbelasting, een neurologische- of een aangeboren afwijking.

Mensen met reumatische aandoeningen krijgen klachten ten gevolge van afwijkingen aan de gewrichten. De voet onder andere is een kwetsbaar onderdeel van het lichaam voor gewrichtsafwijkingen.

De voeten van mensen met reuma zijn vaak extra gevoelig voor:

-         Gewrichtsontstekingen

-          Slijmbeursontstekingen

-          Slijtage van gewrichten

-          Standsveranderingen

Dit alles kan weer een beperkte bewegingsmogelijkheid tot gevolg hebben. Doordat de tenen vaak in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, kunnen er ook allerlei nagelafwijkingen ontstaan:

-          Verkleuringen van de nagel

-          Sterk verdikte nagels

-          Kwetsbare dunne nagels

-          Brokkelige nagels

-          Eeltvorming/likdoorns onder de nagels

-          Gespleten ruwe en brosse nagels

Naast nagelafwijkingen hebben mensen met reuma ook vaak last van veel eelt- en likdoornvorming aan de voet. Dit wordt veroorzaakt door o.a:

-          Standsafwijkingen van de voeten en/of tenen

-          Het dunner worden van het vetpolster onder de bal van de voet (biedt dus minder bescherming)

-          Niet goed passend schoeisel

Het is raadzaam uw voeten door een pedicure (aangesloten bij Provoet) met de aantekening Reumatische Voet te laten behandelen. De pedicure kan u adviezen geven op het gebied van huidverzorging en een goede schoenkeuze. Daarnaast kan de pedicure u het advies geven om een huisarts, specialist of podotherapeut te bezoeken.

Vergoeding

Als reumapatiënt kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Meestal werken pedicures met de aantekening ‘Reumatische Voet’ samen met een zorgverzekeraar waardoor u als patiënt recht heeft op een tegemoetkoming in de behandelingskosten. Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen.

Terug